Tanichthys albonubes nie je len "nepravou septankou"

31.05.2013 13:21

            Návštevníci akvaristík povedľa nej prejdú zväčša nevšímavo. Nezaujato. Tzv. "falošná", "nepravá septanka" si tento nezáujem laickej i odbornej verejnosti rozhodne nezaslúži. Stačí sa na kardinálku čínsku, ako znie skutočný, odborný názov tejto krásnej rybky, lepšie detailnejšie pozrieť, zahľadieť a nejedného pozorovateľa dozaista poteší ich veselý, akoby radostný spôsob života. Kardinálka čínska je totiž neustále v pohybe. Navyše jej priateľská, spoločenská povaha z nej robí priam ideálneho chovanca, obyvateľa každého akvária. A aj jej nároky na život sú zvládnuteľné aj pre začiatočníka. K tomu málu jej plne postačí trošku chladnejšia nádrž a dostatok kvalitnej stravy. Poďme si o tejto nenáročnej rybke čosi viac napísať.

            Tanichthys micagemmae FREYHOF & HERDER, 2001 z Vietnamu

            Tanichthys thacbaensis Nguyen & Ngo, 2001, provincia Yen Bai

            Vari najzáhadnejší štvrtý druh tohto rodu Tanichthys sp. "Danang". Je vcelku možné, že ide len o novú lokálnu farebnú formu druhu Tanichthys micagemmae. Tanichthys sp. "Danang" je jej len obchodný názov, no farebne sa nesmierne podobá na Tanichthys micagemmae, no samčekom chýba biele sfarbenie v chrbtovej plutve, ktorá je naviac ešte čierno lemovaná. Análna plutvička má základné sfarbenie žlté s jemným červenobielym lemovaní. Vedecký popis alebo fotku som ani na internete, kde je údajne úplne všetko, ale nenašiel.

            Formy: Aj v prírode sa objavujú farebné formy. Okrem klasickej prírodnej formy poznáme zlatochrbtovú, bielu, zlatú (svetlo zlatožltá), červenú a dlhoplutvú.

            Pôvod: Pôvodne sa vyskytovala v Baiyunshan (Pai-Yun Shan, okolie Kantonu - Čína, "Hory bielych oblakov", čo je oblasť asi tridsiatky pahorkov), niekoľko kilometrov severne od mesta Guangzhou (Kuang-Tung, Panyu), ale uvádza sa i Čína, no v tejto oblasti pôvodného výskytu od roku 1980 nebola nájdená. Je veľmi pravdepodobné, že tunajšia populácia postupne zanikla.

            Posledné roky ale bola novo objavená na nových lokalitách pobrežnej zóny vyššie uvedenej oblasti, na blízkom ostrove Hainan a v provincii Quang Ninh v SV Vietname.

            Je zaujímavé, že v Číne sa ocitla na Červenom zozname štátom chránených zvierat. 

            Veľkosť/pohlavný rozdiel: Samičky majú plnšie brušká a dosahujú 4 cm, samčekovia sú o čosi menší, štíhlejší, intenzívnejšie sfarbení, majú červenú tlamku.

            Správanie: Kľudná a priateľská kŕdľová rybka, v akváriu v neustálom pohybe.

            Voda: Bez významu, ak zostane čistá. Teplota od 14 (18)°C do 24 (22)°C. Pre jej odchov vyhovuje teplota 20 - 22 °C. Neznáša vysoké teploty vody. Najideálnejšie je akvárium nezohrievať bežným akvarijným telesom. Uvedený teplotný rozsah nech v nás ale neevokuje pocit, že ide o studenovodný druh. V každom prípade je to subtropický druh, ktorému dlhodobo vyššia než uvedená teplota skracuje život. Kardinálka čínska síce znesie až 28 °C, ale iba krátkodobo. Znášanlivosť nízkych teplôt podlieha podmienkam, v akých rybka vyrastala. Je zaujímavé, že mladé dospelé rybky možno postupným! poklesom teplôt privyknúť až na teplotu 5 °C. 

            pH: 6-8 (ideál 6,5-7,5) a mäkká voda. Na výter použijeme ale vodu polotvrdú. 

            dGH: 3 - 30 °N

            Tvrdosť: 3 – 30 °dGH, ideál je 10 - 15° dGH

            Potrava: Nenáročná rybka, ale pestrá strava je nutná. V prírode je kardinálka čínska predátorom drobného hmyzu a zooplanktónu. V akváriu je to bezproblémový všežravec, ktorý vplyvom nedokonalého trávenia (ako napokon každá kaprovitá rybka) produkuje zvýšený podiel detritu.

            Jej pôvodným biotopom sú plytké čisté priezračné potoky s pomalším prúdom vody alebo tíšiny, na dne s pieskom, štrkom, kameňmi, odumretými rastlinnými zbytkami. Hladina tu dosahuje maximálne 60 cm. Miestami je voda husto zarastená vodnou vegetáciou. Spolu s kadinálkou sa v prírode vyskytuje aj Puntius semifasciolatus, Macropodus opercularis, Misgurnus anguillicaudatus či predátor Channa gachua.

            Názov Tanichthys albonubes v preklade znamená "Tanova rybka z hôr bielych oblakov". Tan Kam Fei bol čínsky vedúci skautského oddielu, ktorý sa zajímal o nové druhy rýb vyskytujúce sa v rybárskych staniciach, a ten v roku 1932 (1930?) rybku objavil.

            Vek: Zvyčajná dĺžka života kardinálky čínskej je 3 – 5 rokov, vo veľmi dobrých podmienkach sa môže dožiť aj 7 rokov. 

            Popis: Telo je podlhovasté, štíhle, takmer guľatého priečneho prierezu mierne stlačeného zo strán. Zelenohnedý chrbát so svetlejšími bokmi, biele brucho. Od špičky tlamky sa tiahne červenozlatý žiariaci pruh až k násadcu chvostovej plutvy, kde je ukončený čiernou škvrnkou. Pruh je ohraničený červenou čiarou hore a modrou dole (preto tá podobnosť s septankou, či septaneon imagia), ktorá v dopadajúcom slnečnom svetle modrozeleno jasno žiari. Análna a chrbtová plutva sú v spodnej časti nažltlé, v hornej časti u kraja červené. Chvostová plutva je červená, spodný a horný okraj je žltý. Ostatné plutvy sú nazelenalé s priehľadnými okrajmi. Ústa sú tupé, dolná čeľusť mierne dlhšia s tenkými pyskami.

            Určitá podobnosť so septankami a jej zvyčajne nižšia cena boli v nedávnej minulosti dôvodom k tomu, že v takom Nemecku sa jej v medzivojnovom období hovorilo "robotnícka" alebo "proletárska septanka". I jej anglický názov v preklade znie ako septanka pre chudákov.

            Napriek tomu alebo práve preto by si kardinálka mala nájsť cestu do mnohých bytov, panelákov, domov, kde jej plne postačí akvárium umiestnené kdesi aj v chladnom kúte. Tanichthys albonubes ale nie je druh vhodný do bytov, kde v lete dochádza z dlhodobého hľadiska k prehrievaniu miestnosti s akváriom. Naopak v lete môžeme ju nasadiť do vonkajších rybníčkov, kde hubí komáre. Pre malý kŕdlik (aspoň 6-10 jedincov) tejto živej rybky nám postačí nádrž o 60 litroch s dĺžkou aspoň 60 cm. Akvárium s kardinálkou čínskou vyžaduje kvalitnú filtráciu, pričom sa pri výbere filtra zamerajme skôr na filtračný výkon pre aspoň 120 l nádrž. Rybky znášajú pomerne vysoký obsah dusičnanov, ale neznášajú hnilobné procesy v dôsledku špatnej údržby akvária. Navyše sú veľmi citlivé na obsah medi, ktorá na ne pôsobí toxicky. Kvôli udržaniu kvality vody v dôsledku vyššej tvorby detritu sa odporúča 10 litrov vody na 1 dospelú rybku. Osvetlenie volíme skôr tlmené alebo s plávajúcimi rastlinami na hladine, tmavé dno s jávskym mechom, Microsorium, Bolbitis, Anubias.

            Ide o dnový druh rybky, ktorý rád sa vnorí do detritu na dne a tak kalí vodu. Pri chove uprednostňujme aspoň menší kŕdlik tejto rybky. Nielenže sa tak cítia lepšie, ale sú aj lepšie vyfarbené a menej bojazlivé. V akváriu ju môžeme smelo kombinovať so septaneon imagia, tetrou červenou, alebo aj inými menej agresívnymi tetrami, ktoré znášajú nižšie teploty, malými pancierníčkami, mrenkami Puntius conchonius, P. padamya a P. semifasciolatus či Danio sp. Môžeme ich kombinovať aj s krevetkami. Samozrejme, že najideálnejší je ich chov v druhovej či biotopovej nádrži s inými spoločne sa vyskytujúcimi druhmi rybiek(toto netreba brať doslovne, pretože kardinálka sa v prírode vyskytuje aj s dravcami). 

            Odchov: Pred trením vybrané dospelé rybky oddelíme aspoň na týždeň a intenzívne a kvalitne ich kŕmime. Vhodné obdobie pre prvý výter je 1-3 mesiac v roku. Samotný výter stimuluje výmena asi 1/3 vody za chladnejšiu čerstvú a následné mierne zvýšenie jej teploty. Úplne nám postačí nádržka o obsahu 5-15 litrov. Pred trením a pri ňom je lepšie znížiť hladinu vody a nevzduchovať. Do nádržky môžeme vložiť trs jemnolistých rastlín. Rodičov posledných 12 hodín pred nasadením do trenia nekŕmime. Predídeme tak k možnému splesniveniu ikier. Do nádržky na trenie vpustíme neskoro večer samečka a druhý deň skoro ráno samičku. 

            Počet ikier od samičky môže byť až 200. Po vytrení je vhodné rodičov odloviť a vodu v nádržke vymeniť za novú rovnakých parametrov s jemnou filtráciou zabehnutým molitanovým alebo pieskovým filtrom.

            Plôdik sa liahne za 48 – 60 hodín, rozpláva za 3 – 4 dni. Ako prvú potravu podávame trepku alebo vírnikov, upravené žĺtky, jemné umelé krmivo, ktoré sa na hladine udrží aspoň nejakú dobu. Môžeme do nádržky s poterom vložiť aj napr, jávsky mech, ktorý bol predtým dlhšiu dobu v spoločnej nádrži a na povrchu sa vytvoril povlak nálevníkov. Po 1 – 2 týždňoch sa môže podávať aj väčšia potrava. Do dvoch mesiacov veku by u poteru nemala klesnúť teplota pod 20 °C.

            Kardinálka čínska je odolná, nenáročná rybka, ktorá je viac než vhodná aj pre toho úplného začiatočníka. Nepozerajme sa na ňu iba ako na "falošnú septanku", ale ako na perspektívny druh rybky, ktorý nám môže aj do toho najmenšieho bytu, kútiku živej prírody vniesť radosť zo života. O samotnom poznaní jej pestrého života ani nepísať.

 

www.imagia-septaneon.webnode.sk/novinky/